Koll på familjens ekonomi?

 

Du som är förälder kan säkert skriva under på att det inte är gratis att ha barn. Vi talar inte bara om mat och kläder utan andra viktiga utlägg så som försäkringar. För att säkerställa en hållbar familjeekonomi bör du ha kolla på pengarnas in- och utflöde i familjen.

Går det att få ner familjens vardagskostnader? Med små medel kan familjebudgeten styras och hållas på en välmående nivå. Här ger vi tips på hur du planerar inköp samt andra saker att tänka på ur ett sparperspektiv.

Jämför alternativ

Det är lätt hänt att betala räkningar utan att egentligen analysera vad du betalar för. Ett bra exempel är elräkningen som vi ofta betalar utan att mer noga gå igenom leverantörens pris. Du kan med små drag kan få ner dina elkostnader och därmed hela familjens ekonomi. Knepet är att jämföra olika aktörer för att hitta billigast el med rätt upplägg. Du begär helt enkelt in offerter från de elleverantörer du anser vara av intresse. Sedan jämför du priser mellan dessa, men det gäller att se till hela paketet.

Samma sak gäller för internet hemma där vi idag har ett stort utbud av leverantörer att välja bland. Utgå från familjens internetvanor i hemmet, men även utanför hemmets dörrar. Ibland kan det vara värt att betala en slant extra hos en leverantör för att samla alla uppkopplingskostnader. Kom ihåg att titta extra på datamängden. Det är nämligen vanligt att betala för mer än man i verkligheten förbrukar.

Vardagens inköp

Låter storhandling tråkigt? Det är kanske inte veckans höjdpunkt för alla, men i längden är det värt att planera familjens matinköp. Börja med att se över matrutinerna i familjen och hur ni förbrukar både torr- och färskvaror. Finns det något ni kan dra ner på som egentligen inte är ett måste? Se på alternativ och jämför priser utifrån storlek på exempelvis förpackningar. Fyll på med torrvaror i skafferiet för att inte behöva småhandla den sortens produkter varje vecka. Färskvarorna behövs köpas med tätare mellanrum, men även här är planeringen av inköpen viktigt. Handla även säsongsbaserat när det gäller frukt och grönsaker. Det är gynnsamt för plånboken, men smakar även bättre!

Kläder, skor, fritid

Barn växer snabbt ur både kläder och skor, vilket gör att det i längden kan bli dyrt att köpa nytt varje gång. Det är heller inte särskilt hållbart och därför är tipset att i så hög grad som möjligt handla begagnat eller låta barnen ärva. Kolla i din omgivning om det finns någon som har barn i i en ålder som passar bra för barnet att ärva kläder och skor från.

På köp- och säljsajter på nätet kan du fynda det mesta till barnen; allt från kläder till fritidsprodukter så som skridskor, ridstövlar och cykelhjälmar. Många kommuner brukar även bjuda in familjer till så kallade bytesdagar med fokus på exempelvis vinterutrustning eller annat.