Träna tillsammans för en hälsosam familj

 

Att hålla sig i form som småbarnsförälder kan vara en utmaning. Det går inte längre så lätt att ta sig iväg till gymmet efter jobbet när man måste hämta på dagis. Långa golfrundor med kompisar på helgerna är inte heller lika lätt. Ibland kan till och med en joggingrunda på en halvtimme vara svår att få till, särskilt om man inte vill ge sig ut i spåret på kvällen. Dock är det just när livet är hektiskt och när man har småbarn som man behöver en stark kropp. Man ska klara sömnbrist, mycket planering och inte minst fysiskt arbete med att städa, tvätta, bära barn och släpa packning och matkassar. Lösningen på träningsproblemen är att helt enkelt ta med barnen och göra det till härlig familjestund tillsammans.

Tips på träning för familjen

Beroende på hur gamla barnen är och hur många barn man har kan man variera träningen. Grundtanken när man tränar med barn är att all träning är bra träning. Man måste släppa lite på rigida träningsprogram med t.ex. bestämda intervallpass. Istället kan man skaffa en joggingvagn och ta en springande promenad med barn i vagnen som antingen sover eller njuter av att fara fram snabbt.

Har man barn som lärt sig cykla kan man springa bredvid och få ett intervallpass på köpet när ens egen lilla personliga tränare ropar ”spring fortare mamma/pappa”. Man kan självklart också själv cykla med barn i barnsits bak på cykeln och få ta en rejäl runda som ger ett bra konditionspass.

En utflykt till skogen med svampplockning ger frisk luft åt hela familjen. Armhävningar, situps och andra styrkeövningar kan utföras i utomhusgym som finns på många platser, eller bara fritt mot en sten eller ett träd. Barnen kommer att vilja vara med!

Är det dåligt väder kan man åka till ett inomhuslekland tillsammans. Som förälder kan man få ett rejält träningspass genom att klättra, krypa, åka rutschkana och hoppa studsmatta.

Hälsosamma tillsammans

När man som vuxen visar barnen att det är roligt att träna inspirerar man till god hälsa. Även inom andra områden är det viktigt att vara en förebild. De flesta barn brukar vara skeptiska till tandborstning till en början men tandhälsa är mycket viktigt under hela livet. Man kan göra tandborstningen till en rolig stund genom att läsa saga, titta på roliga youtubeklipp eller använda sig av Bolibompa-sången om tandborsten på SVT play. Skulle barnet behöva tandreglering, vilket är vanligt, bör man försöka göra detta så roligt man kan och förklara varför det är viktigt. Kanske har man som förälder själv haft tandställning eller opererat sig för att fixa en glugg mellan framtänderna?

Hälsoinspiration

Oavsett om det gäller träning av kroppen, tandhälsa eller annat som t.ex. kost är det viktigt att man som familj leker fram kunskap och inspiration tillsammans. Det finns massor av roliga fysiska aktiviteter att hitta på, spännande böcker att läsa om kropp och tänder tillsammans. När man har barn tvingas man även tänka över sina egna vanor för att vara en god förebild, vilket gör att barn kan vara rena hälsokuren!