Därför är det viktigt att läsa för barnen

 

Något av det viktigaste man som förälder kan ge sina barn är lusten att läsa. Att läsa är något som inte bara kommer att hjälpa barnen senare i livet, utan som faktiskt kan vara en förutsättning för att de ska klara sig i samhället. Det menar i alla fall Bo Sundblad, som är läsforskare och pedagog vid lärarhögskolan i Stockholm. Att läsa högt för sina barn kan till och med betyda att man hjälper dem att klara skolan, när de annars inte skulle ha gjort det. En undersökning som gjordes bland elever i 8:e klass i svenska högstadieskolor visade till exempel att alla elever som hade godkänt i alla ämnen läste böcker regelbundet. Om man istället tittade på de elever som hade fått icke godkänt i tre eller fler ämnen, var det ingen av dem som läste böcker (i alla fall frivilligt). Att lägga grunden för barnens läslust kommer därför att hjälpa dina barn genom skolgången.for-reading-752607_960_720

Sundblad menar också att läsning hjälper barn att utveckla sitt skriftspråk, eftersom de ser hur orden är skrivna. Andra egenskaper ett barn utvecklar genom läsning, som är till hjälp både under skolgången och senare i livet, är fantasi, förmåga att reflektera och förmåga till abstrakt tänkande. Detta får barnen kanske särskilt genom att man läser sagor och berättelser för dem, men det finns också fördelar med att välja något ur faktahyllan. Enligt en studie av barn i USA utvecklade de barn som man läste ur faktaböcker för ett betydligt större ordförråd än de som bara fick höra sagor. En bra balans mellan de två genrerna är därför sannolikt det bästa.

Förutom alla dessa viktiga anledningar att högläsa för ditt barn, finns också en mysigare anledning, nämligen att det är ett perfekt sätt att tillbringa en lugn stund tillsammans med ditt eller dina barn. En sådan stund kan sätta guldkant på vilken dag som helst.

Om ditt barn är för gammalt för att vilja lyssna när du läser böcker för dem, finns det ett annat sätt att inspirera dem till att plocka upp böcker, nämligen ljudböcker. Ljudböcker kan bli en inkörsport till mer läsning för äldre barn, precis som högläsning blir det för mindre barn.

 

Taggar: