Aktiviteter för hela familjen

 

Att ha tid för varandra i familjen är viktigt för alla. Barnen blir trygga om de får vara med sina föräldrar mycket och göra saker. För att det inte bara ska bli vardag när man är i familjen och sedan hittar var och en på roliga saker på varsitt håll är det viktigt att planera in små äventyr och upplevelser tillsammans. Det behöver inte vara långa dyra resor utan det räcker att göra något roligt tillsammans på helgen eller en kväll i veckan som sedan blir ett roligt minne att ha kvar.

Resa i Sverige

Många familjer försöker åka på Två resor om året. En på sommaren som kan vara att åka på campingsemester eller att t ex hyra en stuga på något nytt ställe i Sverige varje år. Att tillsammans upptäcka olika delar av landet är spännande och barnen lär sig på ett naturligt sätt geografi och var landskapen och städerna ligger någonstans. När man campar lagar man mat tillsammans och barnen får bli medvetna om hur mycket arbete det ligger bakom att göra middagen och att diska efteråt. Att spendera mycket tid i bilen är både påfrestande och trevligt när familjemedlemmarna börjar prata mer med varandra. Att sedan kunna utnyttja antingen novemberlovet för att att åka till ett varmare land eller sportlovet för att åka skidor eller på något annat sätt uppleva snön är populärt. Många skidorter har anpassade aktiviteter och skidskola för alla åldrar och att bo i en fjällstuga tillsammans hela familjen en vecka är en mysig upplevelse.

Skapa äventyr i vardagen

Camping_by_Barriere_Lake,_British_Columbia_-_20040801

Men livet ska som bekant inte handla om semestern. Det egentliga livet och det egentliga familjelivet är vardagen. Att ta en omväg på väg hem från förskolan eller skolan och stanna till i en skogsvrå och leka en stund eller att ta med picknick och åka till en vacker plats en vardagkväll, och glömma stressen med att tvätta och fixa hemma, skapar lugn för alla och en känsla av att göra mysiga saker tillsammans. Att åka på små utflykter till platser nära hemma kan vara lika spännande som att åka långt bort. Packa matsäck och åk på en cykeltur eller gå ut och vandra i en skog i närheten över dagen. Vilka minnen ni skapar tillsammans när ni ska göra upp en eld och grilla korv till lunch. Många gånger när vi ska göra aktiviteter för hela familjen inkluderar vi bara den närmaste familjen men att inkludera barnens vänner eller ta med mor- och farföräldrar på utflykter gör också att vi kommer varandra närmare när vi lär känna varandra bättre.