Baka tillsammans med barnen

 

Att baka tillsammans med sina barn är ett fantastiskt roligt sätt att umgås. Genom att baka tillsammans kan man komma närmare varandra och samtidigt får barnen möjlighet att lära sig hur man arbetar i köket. Barn älskar att hjälpa till och genom bakning får de verkligen göra det. Dessutom blir resultatet något gott som man tillsammans kan sitta ner och äta. Det blir ofta en mysig stund och barnen trivs extra bra med att veta att de själva har varit med och bidragit. Så den som inte har provat att baka tillsammans med sina barn borde prova det.

Vad ska man baka?

Det finns massor av bra recept man kan börja med om man inte tidigare har bakat med barn. Ett tips är att börja med något som är relativt enkelt. Det gör ofta att det blir en trevligare och roligare stund både för barnen och för den vuxne. För om man väljer något allt för avancerat är risken att barnen inte känner att de kan bidra. Det finns bland annat tre annorlunda kladdkakerecept som kan passa väldigt bra att ta sig an. Om man är sugen på choklad så är chokladbollar ett bra alternativ till klasskaka. Även sockerkaka är enkelt att baka med barnen.

Vad bör man tänka på?

Det viktigaste att tänka på är så klart barnens säkerhet. Låt aldrig barnen använda ugnen eller spisplattorna utan att du har koll på vad barnen gör. Risken att bränna sig är stor om man inte är noggrann. Förutom det är nog det viktigaste att tänka på att låta barnen få mycket frihet och inte styra för mycket över resultatet. Kanske är det viktigare att ni har en trevlig och rolig stund tillsammans än att resultatet blir helt perfekt. Låt barnen få prova sina idéer och var inte rädd för att det ska bli kladdigt och bökigt. Det hör till när man bakar att det blir lite städ och disk efteråt.