Bra mat för barn

 

Barnens matintag när de är små lägger ofta grunden för matvanor som senare i livet. Det är därför viktigt att de får i sig den näring de behöver redan från början. För små barn, mellan ett och två år gamla, är det viktigt att de äter en varierad kost, och får prova många olika sorters mat. Barn kan ofta bete sig som om de inte tycker om en viss sorts mat när de provar den för första gången, men det betyder inte att verkligen inte tycker om den – de kan behöva prova maten flera gånger för att deras smaklökar ska vänja sig. Ge därför inte upp! Genom att låta barnet prova många olika sorters mat kommer det att vänja sig vid många olika smaker och ha lättare för att äta varierat även senare i livet, vilket ger dem kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler – allt de behöver. Om du vill ha hjälp med att fixa bra mat till dina barn och bor i Stockholm kan du beställa catering på Sandys.se.

Något som många äter för lite av även i vuxen ålder, och som är en utmärkt näringskälla för barn, är fisk. Fisk innehåller bland annat D-vitamin, jod och selen, och fetare fisksorter som lax, makrill och sill innehåller dessutom DHA, ett omega 3-fett som barnen behöver för att utveckla hjärnan och synen. Fisk är med andra ord ett viktigt inslag i barnens kost, och de bör äta det så ofta som två till tre gånger i veckan. Det finns dock vissa saker man som förälder måste tänka på innan man serverar sitt barn fisk. En av dem är om fisken kan innehålla miljögifter. Detta gäller framförallt strömming, lax och öring fångad i Östersjön och öring, sik och röding fångad i Vänern eller Vättern. Dessa fiskar finns dock sällan tillgängliga i matbutiker. Man bör också vara försiktig med att äta egenfångad fisk för ofta, eftersom de kan innehålla kvicksilver.

490450511

Ett allt större problem idag är barnfetma. För barns kost i allmänhet gäller att man ska undvika söta bakverk och godis till vardags, och bara låta barnen äta dem vid speciella tillfällen, eftersom de inte tillför något till deras kost förutom socker. För att motverka redan utbruten barnfetma är det dock viktigt att man inte sätter in dieter eller andra extrema åtgärder, eftersom detta kan vara farligt för växande barn och ungdomar. Istället bör man genomföra förändringar i små steg. Man kan till exempel börja med att ta bort alla söta drycker ur barnets kost, för att sedan stegvis öka åtgärderna med att minska godisintaget, ge barnet mindre portioner mat, alltid servera grönsaker till maten och äta nyckelhålsmärkta råvaror. Man bör också som förälder sätta ett gott exempel genom att följa samma vanor – barn lär sig mycket genom att härma.